Гевгелиското СОУ ,,Јосиф Јосифовски” доби половина милион евра за модерен HUB центар за стручно образование !

2628

СОУ Јосиф Јосифовски доби грант во вредност од 507 илјади евра за инвоативен тренинг центар ХУБ каде средоношколците од ова училиште ќе го усовршуваат стручното образование а со новата опрема и програма ќе стекнуваат дополнителни вештини според потребите на бизнис заедницата. Гевгелиското средно училиште е едно од 4 те средни училиште и два факултета на национално ниво што успеа да добијат грант од вкупно 123 апликации од 6 држави од Западен Балкан

Парите се одборени од Regional Challenge Fund како резултат на добро сработената идеја и документација за проектот “Иновативен тренинг HUB – вештини на иднината“   кој ќе биде од голема корист за ова училиште.  HUB – тренинг центарот ќе биде во функција на средношколците од машинската, економската и угостителската струка

,,Грантот од 507 илјади евра ќе биде за модерен, еколошки, енергетско оддржлив тренинг центар- HUB доградба и адаптација на пристапна и соодветно опремена работилница за пракса на автомеханичар и машински техничар за моторни возила и опремени канцеларии за пракса на ученици од економската струка; инсталација на фотоволтаични панели за потребите на тренинг центарот; автомобилска тренинг опрема за практична настава, електричен/LPG хибрид ¾ едукативно тренинг возило, алати, дигалка за возила, балансери, авто тренинг табли, компјутерски контролен систем за електрично возило, тренинг опрема за хибридни батерии, дијагностика, осцилоскопи, анализа на издувни гасови, компјутери, принтери, мебел, тренинг софтери и инсталација на HASSP систем и опрема за пракса во кујна и ресторант за ученици од угостителско-туристичката струка обуки за наставници, ученици и ментори од партнер компаниите,, објавија од СОУ Јосиф Јосифовски од Гевгелија.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.