Во Радовиш ќе се унапредува женското претприемништво – потпишани меморандуми за соработка

1144

Градоачалниците на Општините Радовиш и Босилово Ацо Ристов и Ристо Манчев потпишаа меморадуми за соработка со координаторката на Националната платформа за женско претприемништво за Југоисточниот плански регион Ксенија Вангелова се со цел заеднички да се работи на унапредување и јакнење на жените преприемачи во овие две општини. На двете средби беше констатирано дека економски жените  претприемачи можат да играат клучна улога во процесот на економски развој доколку имаат еднакви можности и пристап до ресурсите.

,,Развојот на женското претприемништво и формирањето и на Совет за женско претприемништво  со учество на жени претриемачи и НВО организации кои го поддржуваат женското претриемништво се едни од приоритетите во мојот мандат особено поддршка на руралните жени во започнување на свој бизнис. Руралните жени се моќни, силни и посветени на развојот на заедницата, кои соочувајќи се со бројни предизвици се движечка сила во производството на храна, зачувувањето на традицијата, борбата со климатските промени и одржливиот рурален развој, потсетувајќи не дека преку нивно социјално и економско јакнење ние ќе создадеме социјална бласостојба, економски развој, поквалитетен живот во руралните средини и одржливи заедници,, информираа од општините Радовиш и Босилово

Ксенија Вангелова ги претстави целите на проектот, меѓу кои главните се градење на Националната платформи како главен социјален партнер за креирање политики и реформски процеси, олеснување на структурниот дијалог, вмрежување и консултации меѓу засегнатите страни од женското претприемништво на национално и локално ниво, промовирање на жени претприемачи како двигатели на промените во јавната политика. На средбите присуствуваше  и амбасадорката за Југоисточен Плански регион ма платформатаАнита Дрвошанова.

Со потпишувањето на Декларацијата за унапредување на женското претприемништво градоначалниците ја дадоа  поддршка на политиките и мерките за економско зајакнување на жената и ги презентирав моите планови во оваа област, а тоа се развој на женското претприемништво и формирање на Совет на жени претриемачи во рамките на Општините Радовиш и Босилово.

 

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.