Во Дојран се реновираат три објекти за научно истражувачки цели за заштита на езерото (фото)

4413

Идниот месец општина Дојран треба да добие објекти кои ќе бидат во функција на истражување на квалитетот на водата на езерото , негова заштита и изработка на проекти кои ке бидат во насока на зачувување на биодиверзитетот.  Станува збор за три објекти во непосредна близина на општинската зграда и беа во лоша состојба.

Сите три бојекти се со површина од 60 до 80 метри квадратни кои во иднина ќе се кроистат за информативни и научни цели . Еден објект ќе биде едукативен инфо центар, вториот мониторинг станица а третиот соби за престој

Целиот проект се работи со средства од ЕУ преку УНДП со кој ќе се стави акцент за научно истражување на богатата фолра и фауна во езерото и негова заштита. Според граодначалникот Анго Ангов трите објекти ќе го зачуват традиционалниот дојрански  изглед и архитектура. Истите ќе бидат опремени со соодветни лабаратории преку кои ќе се вршат анализи и испитувања на езерото и биодиверзитетот.

Заштита на Дојранското езеро е еден од приоритетите на локалната власт која ова година планира реализација и на други проекти со кои ќе се зголеми туристичката понуда. Еве како ќе изгледа внатрешниот дел на трите објекти кои исто така ќе бидат целосно опремени со проектот финансиран од ЕУ а се имплементира од УНДП.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.