Видое Подгорец не е соодветно третиран од научната јавност, заслужува внимание – кажаа учесниците на симпозиумот за неговата оставнина

1748

Писателот Видое Подгорец со чија литература израснаа сите деца во земјава не е соодветно истретиран од научната јавност иако неговите дела имаат универзални пораки. Ова е констацијата на д-р Ана Витанова Рингачева професор на штипскиот универзитет на научниот симпозиум „Книжевната оставнина на Видое Подгорец – влог во издигнувањето на современата македонска литература во национален и меѓународен контекст“ што се одржа во Струмица. На симпозиумот  учествуваа и говореа писатели, литературни критичари и професори од македонските универзитети во обид да се даде посебно значење и се разоткријат тие пораки

,, Сметаме дека Подгорец не е соодветно третиран од научната јавност и мислиме дека навлегувајки во неговото дело може да извадиме на површина такви виситни кои имаат универзлани пораки.Одбележувањето на 85-годишнината од неговото раѓање е навистина преубав повод за да му дадеме посебно значење, односно да почнеме да го разоткриваме и од научна страна, која досега беше маргинализирана, рече Ана Витанова-Рингачова од Здружението „Средби под јаворите – Видое Подгорец“.

Дека творештвото на Подгорец не го доби потребното внимание од стручната јавност кажа и писателот Киро Донев кој е еден од иницијаторите на манифестацијата ,,Средба под јаворите’’ кој вели дека Подгорен со 108 дела е еден од најплодните писатели во земјава

,,Подогрец беше запоставен не му беше дадено вистинското место на полето на литературата. Тој е еден од нашите најплодни автори има објавено 108 дела од сите жанрови, не само за деца, туку и за возрасни. Иако манифестацијата се одржа првпат во 2002 година, сега како да воскреснува повторно, бидејќи му се дава значење на неговото творештво,, кажа Донев

 

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.