„Боров Дол“ казнет со 18 илјади евра за еколошки инцидент

547

Основниот суд во Радовиш пресуди дека рудникот за бакар „Боров Дол“ ќе се казни со 18.000 евра затоа што лани во октомври имало истекување на каллива смеса од новиот коп на рудникот „Бучим“, при што се загадени земјиштето и површинските води во Пенлив Дол, но, за среќа, не била загадена водата во реката Крива Лакавица.

На правниот субјект „Боров Дол“ од Радовиш, поради утврдени неправилности согласно со Законот за води, Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) му изрече прекршочна санкција од 18.000 до 20.000 евра, која треба веднаш да ја плати, како и да го отстрани загадувањето и да ја врати животната средина во задоволителна состојба.

Еколошкиот инцидент кој се случи лани на 15 октомври, беше пријавен до Инспекторатот од страна на еколошкото друштво „Кленика“. Поради утврдени неправилности, Инспекторатот ја издал прекршочната санкција и издал записник за порамнување и платен налог од 21 октомври 2021 година.

 

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.