Берово преку БИЦ Струмица во EUsave мрежата – ќе го развива туризмот со социјални креативни иновации

586

Со транснационална соработка општина Берово преку EUsave мрежата планира д користи социјални иновации за да го промовираат културното наследство и да го развива туризмот. Со Бизнис иновцискиот центар од Струмица ова општина изминативе денови учествуваше на меѓународната конференција во Апулија Италија. На темата беа присутни преставници од седум  партнерски организации и општини од Шпанија, Хрватска, Бугарија, Белгија. Португалија Бугарија и Латвија.

,, Имавме презентацијана потенцијалите на беровскиот крај и очекувам преку искуствата и практиките на партнерските организации да дејствуваме на заеднички проекти . Преку Eusaveмрежата планираме да го искористиме културното наследство  како основа за користење средства  од ЕУ за негова заштита, искористување на обновливите извори на енергија,, ни изјави градоначалникот на Берово Ѕвонко Пекевски кој подвлече дека туризмот е еден од приоротетите во локалната развојна стратегија на Општината а подршка ќе добие од Протугалија

EUsave  мрежата е дел од планот за Европа со граѓаните, и ќе трае две години која има за цел за трасирање на транснационална стратегија за развој на туризмот за што има средства од COSME програмата  на ЕУ

,, COSME Програмата е одлична можност за развој или унапредување на одржливи транснационални тематски туристички производи, развој или унапредување на производи и услуги кои ги користат синергиите помеѓу туризмот и креативните индустрии на европско ниво, транснационални партнерства за развој на туризмот и партнерства за градење на капацитети, преку менаџмент на дестинации вклучувајќи го и Бизнис Секторот’’, изјави Ксенија Вангелова од БИЦ Струмица.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.